Βήμα Απόστολου Παύλου

βήμα ΠαυλουΝότια της λίμνης Βόλβης, σε απόσταση 30 χλμ. από τον Στρυμονικό κόλπο βρίσκεται η Απολλωνία, η παζαρούδα όπως την γνωρίζουν οι ντόπιοι, ένας οικισμός κατοικημένος από την αρχαιότητα. Ιδρύθηκε το 432 π.Χ. όταν ο βασιλιάς της Μακεδονίας Φίλιππος Α΄ προέτρεψε τους Χαλκιδείς των παραλίων να αποστατήσουν από τους Αθηναίους, υποδεικνύοντάς τους την Απολλωνία για να κατοικήσουν.

Στην Απολλωνία διανυκτέρευσε και δίδαξε ο Απόστολος Παύλος κατευθυνόμενος από την Αμφίπολη στη Θεσσαλονίκη. Η προφορική τοπική παράδοση συνδέει έναν τόπο, έναν απλό βράχο έξω από το σημερινό χωριό, απέναντι από τον οποίο σώζεται σήμερα ένα τουρκικό λουτρό, με το βήμα από όπου κήρυξε ο Απόστολος Παύλος.

Ο βράχος αυτός βρίσκεται στην σκιά ενός υπεραιωνόβιου πλάτανου, ο οποίος κηρύχθηκε το 1985 ως διατηρητέο μνημείο της φύσης.

Δεν έχουμε ξεκάθαρες πληροφορίες από την Καινή Διαθήκη για πιθανό κήρυγμα του Aποστόλου Παύλου και για ίδρυση εκκλησίας στην πόλη. Ωστόσο, το γεγονός ότι σίγουρα διανυκτέρευσε στην Απολλωνία, αλλά και η αναφορά του Aπόστολου Παύλου σε πολλές εκκλησίες στη Μακεδονία μας οδηγούν με βεβαιότητα στο συμπέρασμα ότι ο Απόστολος Παύλος πράγματι κήρυξε τον Χριστιανισμό στην Απολλωνία.