Μονή Αγίου Γεωργίου

ΑιΓιώργηςΗ Μονή του Αγίου Γεωργίου, βρίσκεται στα Κερδύλλια Όρη και συγκεκριμένα στο πανόραμα του οικισμού της Ασπροβάλτας. Περιβάλλεται από ένα πανέμορφο δάσος, το οποίο της προσφέρει απλόχερα την αγκαλιά του και την προφυλάσσει από διάφορες επιδρομές, κατά την διάρκεια των χρόνων.

Η Μονή είναι κτισμένη στα μέσα του 16ου αιώνα και ακολουθεί την μοναστηριακή αρχιτεκτονική της Μακεδονίας στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, η οποία δεν διαφέρει σε σχεδιασμό και λειτουργία από εκείνη της βυζαντινής εποχής.

Ο αρχιτεκτονικός τύπος που κυριαρχεί είναι ο λεγόμενος αθωνικός ή αγιορείτικος, σταυροειδής εγγεγραμμένος, που έχει ως κύριο χαρακτηριστικό του, τις πλευρικές κόγχες ή πλάγιους χορούς, μέρος προορισμένο για τους χορούς των ψαλτών και το μεγάλο νάρθηκα, τη λεγόμενη λιτή. Ο κεντρικός χώρος καλύπτεται με εξαιρετικής κατασκευής μεγάλο σταυροθόλιο.

Επίσης στην Μονή του Αγίου Γεωργίου, μπορεί κανείς να θαυμάσει μερικές από τις αρετές της βυζαντινής αρχιτεκτονικής: επιμελημένες τοιχοποιίεςισορροπημένη κλιμάκωση όγκωνγραφικότητα στη σύνθεση και αναζήτηση πολυχρωμίας. Εξωτερικά οι όψεις ζωογονούνται με οδοντωτές ταινίες, τυφλά αψιδώματα. Στα ίδια μέρη του ναού παρατηρείται εναλλασσόμενη χρήση ζωνών από λαξευτούς δόμους, με σειρές πλίνθων.

Σήμερα η Μονή δεν κατοικείται, γίνονται όμως κάποιες λειτουργίες προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου κάθε χρόνο:

  • Ένα Σαββατοκύριακο του Μάη τελείται λειτουργία και αρκετοί κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, καταφτάνουν στην Μονή του Αϊ Γιώργη για να κατασκηνώνουν είτε στον προαύλιο χώρο, είτε ακόμη και στον εσωτερικό χώρο. Δεν λείπει φυσικά και το ελληνικό γλέντι με σουβλάκια.
  • Ανήμερα της εορτής του, αλλά και τις επόμενες ημέρες, πολλοί πιστοί πηγαίνουν και ανάβουν ένα κεράκι στην χάρη του.
  • Επίσης μετά το Πάσχα οι κάτοικοι τηρούν ένα έθιμο και ανεβαίνουν στην Μονή για να κάψουν τις πασχαλινές λαμπάδες. Αν είστε τυχεροί μπορεί κατά την επίσκεψή σας, να παραβρεθείτε σε κάποια βάπτιση ή κάποιο γάμο και να απολαύσετε την μοναδικότητα της λειτουργίας.
Γύρω από την Μονή του Αϊ Γιώργη υπάρχουν πολλά Περιπατητικά μονοπάτια και αρκετές διαδρομές για ποδήλατα βουνού, αλλά και για μηχανές enduro. Επίσης εκεί κοντά βρίσκεται και η καλύβα των προσκόπων με ελεύθερη διαμονή.