Οικισμοί

Οικισμοί του Στρυμονικού Κόλπου

Ασπροβάλτα

Ο οικισμός Άσπρη Βάλτα, κτίζεται στις αρχές του 16ου αιώνα, στις νότιες παρυφές των Κερδυλλίων, σε απόσταση από τη θάλασσα. Σύμφωνα με έγγραφο αυτής της εποχής, του αρχείου της Μονής Σίμωνος Πέτρα, η περιοχή στην οποία κτίστηκε ο οικισμός ήταν καλυμμένη από πυκνό δάσος και χρησιμοποιούνταν ως χειμαδιό από τη Μονή Κουτλουμουσίου.
Διαβάστε περισσότερα

Νέα Βρασνά

Στο κέντρο της αγκαλιάς του Στρυμονικού κόλπου, ανάμεσα στην Εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας και την γαλαζοπράσινη θάλασσα, βρίσκεται ο οικισμός των Νέων Βρασνών.
Ο οικισμός αυτός απορρόφησε στην ουσία τους κατοίκους του παραδοσιακού οικισμού των Βρασνών, απαριθμώντας πλέον μόνιμο πληθυσμό που αγγίζει τις 2000 κατοίκους. Γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό αν φανταστεί κανείς ότι τα Νέα Βρασνά έχουν ζωή, ούτε λίγο ούτε πολύ, 40 χρόνια.
Διαβάστε περισσότερα

Βρασνά

Η ιστορία του οικισμού των Βρασνών, χάνεται στα βάθη των αιώνων. Η περιοχή παρουσιάζει ίχνη κατοίκησης και ύπαρξης ζωής από τον 4ο π.Χ. αιώνα και καθ’ όλη τη διάρκεια του 3ου π.Χ. αιώνα.
Τα Βρασνά μέχρι το 1918 ονομαζότανε Βραστά. Η ονομασία αυτή λέγεται ότι προήλθε, από μια πόλη, η οποία στην αρχαιότητα ήταν χαμηλότερα από την σημερινή τοποθεσία των Βρασνών, προς τη θάλασσα και παραπλεύρως της Εγνατία Οδού και ονομαζότανε Βορμίσκος ή Βρομίσκος.
Διαβάστε περισσότερα

Σταυρός

Το 1923 με τον διωγμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, οι 400 περίπου οικογένειες του Κατιρλί της Βιθυνίας, αναγκάστηκαν να αφήσουν την όμορφη πατρίδα τους και να εγκατασταθούν, ως πρόσφυγες πλέον σε δύο περιοχές της Ελλάδος, σύμφωνα με την ενορία που ανήκαν.
Έτσι, οι ενορίτες της Αγίας Παρασκευής έφτασαν στον Σταυρό, ιδρύοντας τον οικισμό «Παραλία Σταυρού», και οι ενορίτες του Αγίου Ιωάννη στη Θεσσαλονίκη, στο σημερινό Δήμο Καλαμαριάς, ιδρύοντας το «Νέο Κατιρλί». Λίγο αργότερα στην Παραλία Σταυρού στις 300 οικογένειες από το Κατιρλί, προστέθηκαν και κάποιες από τη Μάδυτο της Προύσας, οι οποίες ενσωματώθηκαν αμέσως στον οικισμό.
Διαβάστε περισσότερα

Άνω Σταυρός

Κτισμένος στους πρόποδες ορεινού συγκροτήματος, με υψηλότερο το όρος Σουγκλιάνι, σε υψόμετρο 80μ. και απόσταση 800μ. από τη θάλασσα, ο Άνω Σταυρός χαρακτηρίζεται από το θαυμάσιο κλίμα και την πανοραμική θέα που προσφέρει αιώνες τώρα στους κατοίκους του και τους επισκέπτες του.
Εικάζεται ότι κατοικήθηκε για πρώτη φορά από κατοίκους των αρχαίων οικισμών της περιοχής, όπως η Άργιλος, ο Βορμίσκος, η Αυλώνα και τα Στάγειρα, οι οποίοι αναζήτησαν προστασία σε ορεινότερες περιοχές.
Διαβάστε περισσότερα