Πλατανόδασος

πλατανόδασοςΣτην άκρη του οικισμού του Σταυρού, λίγο πριν από την περιοχή των Μηλιών, ακριβώς πάνω στο κύμα της θάλασσας βρίσκεται μια έκταση 60 στρεμμάτων, το Πλατανόδασος ή Πλατάνια όπως τα λένε οι ντόπιοι. Περισσότερα από 100 υπεραιωνόβια πλατάνια, με ύψος που ξεπερνά σε μερικές περιπτώσεις τα 50 μέτρα και περίμετρο που αγγίζει τα 8 μέτρα, στέκουν στη θέση τους προσφέροντας την μαγεία τους στην περιοχή του Στρυμονικού κόλπου.

Πρόκειται για το μοναδικό στην Ελλάδα πλατανόδασος σε απόσταση αναπνοής από την θάλασσα. Είναι άλλωστε γνωστή η αγάπη του βασιλιά του φυτικού βασιλείου για το υγρό στοιχείο.

Η περιοχή αυτή αποτελούσε, τα παλιά χρόνια, τον τόπο ξεκούρασης των διερχόμενων ταξιδιωτών που πορεύονταν στον μοναδικό χερσαίο δρόμο που οδηγούσε προς το Άγιον Όρος. Η ονομασία της περιοχής ήταν Παλιόχανο από ένα παλιό χάνι που ήταν κτισμένο στην σκιά των πλατανιών και στο οποίο διανυκτέρευαν οι διερχόμενοι.

Εντός του πλατανόδασους βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη, κτισμένο από τους πρόσφυγες που ήλθαν στο Σταυρό μετά τον διωγμό του 1922, προς τιμή της εκκλησίας που βρισκόταν στο χωριό τους, το Κατερλί. Στον χώρο αυτό γίνεται κάθε χρόνο η αναπαράσταση της απόβασης των προσφύγων σε μια σεμνή μα και λαμπρή τελετή μνήμης.

Στον βαθύ ίσκιο των πανύψηλων και υπεραιωνόβιων πλατανιών βρίσκουν, κάθε καλοκαίρι, στιγμές δροσιάς χιλιάδες τουρίστες. Εντός της έκτασης των πλατανιών υπάρχουν εγκαταστάσεις βόλεϊ, μπάσκετ, παιδικές χαρές καθώς και χώροι αναψυχής, σε αρμονική συνύπαρξη με το περιβάλλον και χωρίς να το προσβάλουν, που μετατρέπουν το δάσος στον ιδανικό χώρο αναψυχής, δροσιάς και παιχνιδιού.

Τις θερμές καλοκαιρινές νύχτες, τα πλατάνια αποτελούν τον πόλο έλξης για τους κατοίκους ολόκληρης της περιοχής. Στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους, μπορείτε να απολαύσετε την θέα του Στρυμονικού Κόλπου, πίνοντας το αγαπημένο σας κοκτέιλ στην δροσιά που προσφέρει το πλατανόδασος και επιλέγοντας την μουσική που αρμόζει στην διάθεση σας.