Άγιον Όρος

Άγιο ΌροςΤην τρίτη, ανατολικότερη και μαγευτικότερη χερσόνησο της Χαλκιδικής, τη χερσόνησο του Άθως, κατέχει σήμερα ολόκληρη η Αγιορείτικη πολιτεία. Είναι ο μοναδικός χώρος στην Ελλάδα, που είναι ολόκληρος αφιερωμένος στην προσευχή και τη λατρεία του Θεού. Γι΄ αυτό και ονομάζεται Άγιον Όρος.

Αποτελεί αυτοδιοίκητο τμήμα του Ελληνικού κράτους, που υπάγεται πολιτικά στο Υπουργείο Εξωτερικών και θρησκευτικά στην Δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης. Έχει εδαφικά διαιρεθεί σε είκοσι αυτοδιοίκητες περιοχές. Κάθε περιοχή αποτελείται από μία κυρίαρχη μονή και διάφορους άλλους μοναστικούς οικισμούς γύρω από αυτήν (σκήτες, κελλιά, καλύβες, καθίσματα, ησυχαστήρια). Πρωτεύουσα και έδρα του ισόβιου, πνευματικού ηγέτη των μονών, εκλεγμένου από το σώμα των ηγουμένων, αποτελούν οι Καρυές.

Τα σύνορα της μοναστικής πολιτείας ορίζονται, στο χερσαίο χώρο, με μια νοητή γραμμή που αρχίζει από την δυτική ακτή από την τοποθεσία “Φραγκόκαστρο” και φτάνει ως το ακρωτήρι “Αράπης”, στην απέναντι άκρη. Οι φυσικές τοποθεσίες της χερσονήσου είναι αξιοθαύμαστες. Το όρος Άθως που δεσπόζει σ΄ αυτή, είναι ένας τεράστιος κώνος με ύψος 2.033 μέτρα. Η γυμνή κορυφή του λες και λογχίζει τον ουρανό και οι πλαγιές του, κατάφυτες από αιωνόβια δέντρα, δημιουργούν μία ασύγκριτη αισθητική ομορφιά σε όλη τη μαγευτική αυτή περιοχή.

Σε όλες τις μονές είναι κοινή η λειτουργία, προσευχή, στέγη, σίτιση και εργασία μεταξύ των μοναχών. Ο Ηγούμενος της κάθε μονής, εκλέγεται από τους μοναχούς της ισόβια, ενώ το σύνολο των Ηγουμένων αποτελεί την Ιερά Σύναξη, η οποία ασκεί την νομοθετική εξουσία στο Άγιον Όρος. Παράλληλα κάθε χρόνο εκλέγεται από την κάθε μονή και ο αντιπρόσωπος της στην Ιερά Κοινότητα, η οποία ασκεί την διοικητική εξουσία, ενώ την εκτελεστική εξουσία ασκεί η Ιερά Επιστασία που αποτελείται από 4 μέλη επιλεγμένα από τις 5 πρώτες ιεραρχικά μονές.

Η κάθε μονή προσφέρει με τη δική της ιστορία και πνευματικότητα στο μωσαϊκό της μοναστικής πολιτείας. Πρώτη στην τάξη μονή και παλαιότερη από όλες, χτισμένη από το 963μ.Χ., είναι η Μονή της Μεγίστης Λαύρας, ενώ στις σημαντικότερες συγκαταλέγονται η Μονή Βατοπεδίου και η Μονή Ιβήρων.

Οδικό δίκτυο που να οδηγεί από την Χαλκιδική στο Άγιον Όρος δεν υπάρχει. Η μοναδική δίοδος για τον προσκυνητή που επιθυμεί να γευτεί από κοντά την θεϊκή αρμονία του Αγίου Όρους είναι διαμέσου της θάλασσας. Από το λιμάνι της Ουρανούπολης πραγματοποιούνται καθημερινά δρομολόγια προς τη Δάφνη, το γραφικό λιμένα του Όρους. Για την διαμονή σε κάποια από τις μονές θα πρέπει ο επισκέπτης να έχει προμηθευτεί το ειδικό διαμονητήριο από το αρμόδιο γραφείο στην Ουρανούπολη.