Σπήλαιο Αλιστράτης

ΑλιστράτηςΒορειοανατολικά από τον Στρυμονικό κόλπο σε απόσταση 55χλμ. κοντά στην κοινότητα Αλιστράτη, στη θέση Πετρωτό, βρίσκεται το ομώνυμο σπήλαιο. Θεωρείται ένα από τα ωραιότερα και μεγαλύτερα σπήλαια της Ελλάδας αλλά πιθανόν και της Ευρώπης. Αν και χρόνια γνωστό στους κατοίκους της περιοχής, το σπήλαιο έγινε γνωστό στην Σπηλαιολογική Εταιρία Ελλάδος μόλις το 1975.

Η πρωταρχική αιτία της γένεσης του σπηλαίου είναι η διαλυτότητα των ασβεστόλιθων της περιοχής “πετρωτού”. Η ύπαρξη διακλαδώσεων και επιπέδων στρώσεων διευκόλυναν τη δημιουργία σπηλαίου με υψηλούς διαδρόμους και θαυμάσιο διάκοσμο. Μεγάλη είναι η ποικιλία σταλαγμιτών και σταλακτιτών τόσο μορφολογικά όσο και ηλικιακά. Υπάρχουν σταλακτίτες που συχνά φράζουν τις στοές του σπηλαίου και την ίδια στιγμή σταλακτίτες που βρίσκονται στο αρχικό στάδιο σχηματισμού.

Ο προθάλαμος του σπηλαίου είναι μια ωραία αίθουσα ύψους 8μ. Από την αίθουσα αυτή ξεκινούν διάφορες στοές με μεγάλο ύψος που φτάνουν μέχρι και τα 30μ. Οι κύριοι κλάδοι του σπηλαίου αναπτύσσονται δεξιά κι αριστερά της εισόδου κι αρχίζουν από ένα μεγάλο θάλαμο, το θάλαμο υποδοχής, που έχει διαστάσεις 60μ πλάτος, 100μ μήκος και 20-30μ ύψος. Ακολουθώντας τη δεξιά στοά, συναντά κανείς μια νέα στοά, πλάτους 2-3μ, όπου ο διάκοσμος εντυπωσιάζει και γίνεται διαρκώς πλουσιότερος. Εντυπωσιάζουν κυρίως οι τεράστιοι σταλακτίτες και οι μορφής παραπετάσματος στα τοιχώματα της στοάς, που είναι κατάλευκοι.

Στο τμήμα αυτό του σπηλαίου υπάρχουν σε αφθονία λεπτές σωληνοειδής μορφές σταλακτιτών, που προέκυψαν από την ταχεία ροή του νερού. Επίσης υπάρχουν εκκεντρίτες με ποικίλα σχήματα, αναπτυσσόμενοι προς πολλές κατευθύνσεις καθώς και διπλές ή ροπαλοειδείς ή πεπλατυσμένες ή διακλαδιζόμενες μορφές με το όνομα ελικτίτες. Στο τέλος της στοάς αυτής υπάρχει μεγάλος διάδρομος, ενώ στον τελευταίο θάλαμο παρατηρείται ένα μεγάλο συγκρότημα από σταλαγμίτες ύψους μεγαλυτέρου των 10μ και πλάτους 7μ.

Ένας δεύτερος διάδρομος, σχεδόν παράλληλος προς τον προηγούμενο, μεγαλύτερος και πλουσιότερος σε διάκοσμο και ποικιλία μορφών, μας οδηγεί σε μια στοά η οποία χαρακτηρίζεται από κόκκινους σταλακτίτες. Το ύψος της στοάς είναι κι εδώ τεράστιο και φθάνει σε μερικά σημεία τα 35μ. Το μήκος των γνωστών κύριων και δευτερευόντων διαδρομών είναι 3 χλμ. περίπου, ενώ μέσα στο σπήλαιο συναντώνται σπηλαιόβιοι οργανισμοί, όπως μυριόποδα και νυχτερίδες. Η θερμοκρασία ύστερα από μετρήσεις βρέθηκε σταθερή σχεδόν στους 20οC και η υγρασία κοντά στο 75%.

Το σπήλαιο λειτουργεί καθημερινά κατά τη θερινή περίοδο από τις 09:00 – 21:00 και κατά τη χειμερινή από τις 09:00 – 18:00. Το σίγουρο είναι ότι όταν επισκεφτείτε το σπήλαιο θα δικαιολογήσετε απόλυτα τις δυο επιγραφές που απαντώνται στην είσοδο του:

  • «ΑΠΟΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ», και
  • «Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΚΟΤΟΥΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ».